Mintálová a Paňková vypadli vo štvrťfinále extrémneho slalomu

31.07.2022 Celý región

Augsburg 31. júla (TASR) - Slovenský reprezentant vo vodnom slalome Martin Halčin nepostúpil do finále extrémneho slalomu na MS v Augsburgu. V semifinále strategicky pustil súperov dopredu a dostával do dobrej pozície, no minul tretiu prekážku a jeho nádej na najlepšiu štvorku skončila.

Vo štvrťfinále si na štarte nevybojoval ideálnu pozíciu, no medzi prvou a druhou prekážkou sa dostal do boja s Maročanom Mathisom Soudim. Ten nakoniec neprešiel správne "trojku" a slovenskému kajakárovi stačilo predstihnúť Manuela Ochoa zo Španielska, čím si zaistil miestenku v ďalšej fáze. "Taktiku nebudem meniť, skočím do toho a uvidím. Teraz som sa rozhodol trochu počkať a prialo mi šťastie. Loď je ťažšia ako bežne, trápi ma aj zranené rameno, ale budem sa snažiť," uviedol Halčin pre RTVS

Nedarilo sa jeho krajankám Eliške Mintálováňej a Zuzane Paňkovej. MIntálová mala pred súperkami veľký náskok, no v závere sa prevrátila a vynechala šiestu prekážku. "Neviem, čo sa stalo. Mala som ísť po ľavej strane, no chcela som si vyskúšať niečo iné. Potom som už nemala silu na vrátenie sa," opísala jazdu Mintálová.

Paňková zabojovala len na začiatku a vo zvyšku trate na súperky nestačila. "Táto disciplína ešte potrebuje úpravy v rámci štartu i pravidiel. Veľmi ťažko sa to trénuje, nie každý kanál má na extrémny slalom podmienky," uviedla 17-ročná pretekárka k novej olympijskej disciplíne, ktorá bude mať premiéru o dva roky na OH v Paríži.

MS vo vodnom slalome v Augsburgu - semifinále:

Extrémny slalom

muži:

1. skupina:

1. Joseph Clarke (V. Brit.),
2. Dimitri Marx (Švaj.),
3. Martin HALČIN (SR) - chyba,
4. David Llorente (Šp.) - chyba.

štvrťfinále:

ženy:

1. skupina (2 postupovali):

1. Monica Doriaová (Andorra),
2. Jessica Foxová (Aus.),
3. Eliška MINTÁLOVÁ (SR) - chyba,
4. Corinna Kuhnle (Rak.) - chyba

2. skupina (2):

1. Ricarda Funková (Nem.),
2. Ťia-chua Jen (Čín.),
3. Lea Baldoniová (Kan.),
4. Zuzana PAŇKOVÁ (SR)

Extrémny slalom - muži:

2. skupina (2):

1. David Llorente (Šp.),
2. Martin HALČIN (SR),
3. Manuel Ochoa (Šp.),
4. Mathis Soudi (Mar.) - chyba
 
 

V extrémnom slalome obhájili tituly Foxová a Clarke

Augsburg 31. júla (TASR) - Austrálčanka Jessica Foxová získala v nedeľu svetový titul v extrémnom slalome. Kajakárka triumfovala s prehľadom a v nemeckom Augsburgu tak obhájila vlaňajšie zlato z Bratislavy.

Foxová vybojovala na tohtoročných MS premiérové zlato, ktoré pridala k dvom strieborným medailám z K1 a C1. V extrémnom slalome ju neovplyvnila ani rana od Britky Kimberley Woodsovej. Tá obsadila druhé miesto.

"Nemôžem tomu uveriť, v tejto disciplíne je to vždy boj. Našťastie mám dobrú prípravu a kontakt mi veľmi neublížil," uviedla v televíznom vysielaní deväťnásobná majsterka sveta. Pódium doplnila Andorrčanka Monica Doriová, ktorá získala pre svoju krajinu prvý cenný kov zo svetového šampionátu.

Spomedzi mužov triumfoval Brit Joseph Clarke pred Anatolem Delassusom z Francúzska a domácim Stefanom Hengstom. "Úžasný pocit, chcem poďakovať divákom, boli fantastickí. V náročnom finále som využil poctivú prípravu, všetci do toho dali všetko," povedal Clarke, ktorý si tak napravil chuť z K1 a tak isto obhájil titul z Bratislavy.

Zo Slovákov sa dostal najďalej Martin Halčin – v semifinále urobil chybu na tretej prekážke. Eliška Mintálová a Zuzana Paňková skončili vo štvrťfinále, pričom prvá menovaná stratila výhodnú pozíciu po tom, ako sa prevrátila v závere trate.

MS vo vodnom slalome - finále:

Extrémny slalom - ženy:

1. Jessica Foxová (Aus.),
2. Kimberley Woodsová (V. Brit.),
3. Monica Doriová (Andorra),
4. Ana Satilová (Braz.) - chyba

muži:

1. Joseph Clarke (V. Brit.)
2. Anatole Delassus (Fr.),
3. Stefan Hengst (Nem.)
4. Dimitri Marx (Švaj.)
 
 

Vyberte región